Om oss

vitlök klyftbildning, mognadsprocessen klarLite kort om oss och vår Vitlök

Törnvik Frö AB är ett familjeföretag som varit i branschen sedan 1983. Tidigare importerade vi och sålde frö för både frilands- och växthusodling. I dag är vi specialiserade på krydd- och sallatsfrö för krukproduktion för yrkesodling. Samt då VITLÖK.

När det gäller vitlöksutsäde så började det 1991. Vi halkade in på ett bananskal när vi fick en förfrågan om vitlöksutsäde från en odlare i Blekinge. Kan man verkligen odla vitlök i Sverige ? tänkte vi då.

Vi beställde hem 20 Kg av sorten Thermidrome på spekulation från en odlare i Frankrike 1991. 31 år senare är den odlaren fortfarande vår huvudleverantör. Vårt utsäde är Franskt, certifierat och statskontrollerat av bästa kvalitet och kaliber. Idag kan vi erbjuda 19 olika sorter med olika tidighet, storlek, klyftinnehåll och färg. Förra året tog vi hem 6.600 Kg.

Våra kunder är yrkesodlare, Garden Centers, e-handelsföretag och hobbyodlare. Många av våra kunder är återkommande och har varit så i många år. Vår nordligaste kund, tror jag, finns i Junosuando. Eller har vi någon odlare ännu längre norrut ?

Vår vitlökssäsong är kort och intensiv. Första leveransen får vi hem under första veckan i september.  Då ska vitlöken till våra nordligaste kunder och alla Garden Centers levereras. Så första veckan är väldigt intensiv. Två veckor senare får vi leverans nr. 2. Våra yrkesodlare vill gärna ha sitt utsäde lite senare. De senaste utleveranserna gör vi ca vecka 42.

Vi har alltid trevligt på Törnvik Frö, men de här vitlöksveckorna är nog de trevligaste, när vi har kontakt med kunder över hela landet som vill diskutera sorter och resultat.